ShippingWatch

Ny Nordsø-aftale er på plads

Selskaberne, der opererer i Nordsøen, og et flertal i Folketinget er blevet enige om en ny aftale for udvinding af olie. Maersk Oil glæder sig over aftalen med regeringen, der ifølge selskabet giver mulighed for en fuld genopbygning af Tyra-gasfeltet i Nordsøen, som ellers var truet af en nedlukning.

Finansminister Kristian Jensen (V) skriver på Twitter, at en ny aftale om Nordsøen er indgået med selskaberne, der udvinder olien. Det samme skriver Erhvervsministeriet.

Efter olieprisens markante fald har selskaberne bag søgt en ny aftale for at gøre udvindingen af olien og gassen i Nordsøen mere rentabel.

"Det har været afgørende for regeringen, at vi med den ny Nordsø-aftale sikrer, at vi får fornyet infrastrukturen og hentet de resterende ressourcer i Nordsøen op," skriver finansminister Kristian Jensen i en pressemeddelelse.

Under den nye aftale vil skatten, selskaberne skal betale, blive sænket de næste ni år. Stiger olieprisen til over 75 dollar per tønde, vil den skatterabat dog skulle betales tilbage.

Mens aftalen sikrer, at selskaberne vil investere i at fastholde produktion i Nordsøen, koster den staten indtægter.

"Mindreprovenuet som følge af lempelserne forventes over årene frem til 2025 at variere mellem cirka 195 millioner kroner og cirka 1215 millioner kroner," skriver Finansministeriet i en følgetekst til aftalen.

Samlet opgør Finansministeriet mindreprovenuet til fem milliarder kroner.

Det forventede hul i kassen skal finansieres via udbytter fra vækstfonde og Dansk Eksportkredit samt udfasning af en momsordning.

A.P. Møller - Mærsk, der var statens første partner i Nordsøen, er tilfreds med aftalen.

"Aftalen gør den danske del af Nordsøen til et mere konkurrencedygtigt område for olie- og gasselskaber med hensyn til investering og udvikling af nye projekter."

"En genopbygning af Tyra-feltet kan blive en katalysator for forlængelse af aktiviteterne i den danske del af Nordsøen. Genopbygningen kan sikre værdifulde indtægter til den danske stat og danske arbejdspladser," skriver driftsdirektør for Maersk Oil Martin Rune Pedersen.

Specielt det store gasfelt Tyra skal selskaberne investere kraftigt i. Installationerne er gamle og kræver derfor en større renovering.

Olien i Nordsøen udvindes gennem undergrundskonsortiet DUC. Det består af A.P. Møller - Mærsk, olieselskabet Shell, Nordsøfonden og olieselskabet Chevron.

Maersk Oil: Der skal snarest landes en nordsøaftale

Analytiker: Nordsøaftale giver kun beskeden skattegevinst

Semco ser tegn på bedring i offshoremarked i år

 

Forsiden lige nu

Norsk rederchef bliver søfartsrådgiver i FN

Sturla Henriksen, afgående direktør for Norges Rederiforbund, får nyt job i FN fra årsskiftet. Her skal han være med til at styrke samarbejdet mellem erhvervslivet og myndighederne.

Tilsyn efterforsker dødsulykke på Maersk-rig

De norske myndigheder har åbnet en officiel undersøgelser af dødsulykken på Maersk Interceptor. En person omkom i sidste uge under ulykken på riggen, som er ejet af Maersk Drilling.

Seneste Offshore

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere