Som om det ikke så sort nok ud i forvejen for rederierne i offshorebranchen, kommer den norske storinvestorer Kristian Siem nu med endnu en dyster forudsigelse for sektoren. Næste år bliver formentlig endnu værre end det indeværende år, siger han til Dagens Næringsliv efter et møde med andre topfolk i branchen onsdag.

"Jeg tror, denne nedtur bliver dyb og lang, men det er det, vi forbereder os på. Vi er imidlertid mindre bekymret for 2016 end for 2017," siger han til avisen.

Kristian Siem er storaktionær i offshoreselskaberne Siem Offshore og Subsea 7, som begge er hårdt ramt af prisfaldet på olie, som har fået olie- og gasselskaber verden over til at sænke deres investeringer med flere milliarder. Forleden kom Subsea 7 med regnskab, som afspejlede store beslutninger truffet i 2015, hvor en restruktureringsplan blev sat i værk. Underskuddet er ikke nær så grimt, som året forinden, men i løbet af året har selskabet sagt farvel til 3.600 ansatte. Samtidig er 14 skibe taget ud af flåden.

Prøv ShippingWatch gratis og få adgang til alle artikler i 40 dage

Krisen er nu så dyb, at selvom olieprisen skulle stige markant i den nærmeste fremtid, så vil det tage lang tid for leverandørerne til offshoreindustrien at komme sig, mener Kristian Siem.

"Der kommer til at være et tidsefterslæb, selv om olieprisen skulle stige kraftigt i morgen, særlig på undervandskonstruktionssiden. Selvom der skulle komme tegn på, at olieselskaberne vil sætte gang i hjulene igen, ville vi ikke få glæde af det før tidligst i 2018," siger han til Dagens Næringsliv.

 

Fejl: Grafikken kunne ikke vises

Grafen viser spotprisen på en tønde af den norske referenceolie, Brent, i amerikanske dollar de sidste fire år. Kilde: Quandl.com

 

Norsk rigmand ruster sig til oliepris på 10 dollars  

Subsea 7 kæmper med nedskrivninger og ordrebøger  

Olieprisen rammer hårdt ned på Odfjell Drilling  

Siems CEO: Supplysektor i overlevelseskamp i to år