Efter mere end et års tålmodig venten giver klima- og energiministeriet nu grønt lys til 12 olieselskabers jagt på nye olie- og gasressourcer i den danske del af Nordsøen.

Det oplyser ministeriet til EnergiWatch.

Det er den syvende gang, at der bliver afholdt en udbudsrunde om at få adgang til den danske undergrund, og i alt har de 12 selskaber fået tilladelse til at lede efter olie og gas i 16 områder i løbet af de næste seks år. Da olieselskaberne blev inviteret til at deltage i udbudsrunden for halvandet år siden, var ansøgelysten rekordstor med 25 ansøgninger.

"Det er positivt, at der fortsat er stor interesse for den danske del af Nordsøen, selvom oliepriserne i øjeblikket er lave. De mange nye tilladelser vil medvirke til, at vi kan bevare et stabilt efterforskningsmiljø i Danmark", udtaler energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt i en pressemeddelelse, som bliver offentliggjort torsdag middag.

Minister: Afklaring om Nordsøen inden for meget kort tid

Budrunden blev sat i gang i oktober 2014, altså endnu før vedholdende fald i oliepriserne havde bidt sig fast i olieselskabernes top- og bundlinjer. Fra juli det år og til januar 2016 er markedsprisen på en tønde råolie faldet med mere end 70 pct.

I alt 9 ansøgninger er blevet droppet i processen. I en redegørelse til Energiudvalget forklarer Energitilsynet, at tre ansøgninger er blevet droppet på grund af intern konkurrence mellem selskaberne. Det fremgår også, at Maersk og Shell havde set sig varm på områder, men at  man efterfølgende har valgt ikke at acceptere de vilkår, styrelsen ville tilbyde en tilladelse på.

Udfordret Siem Offshore får milliardunderskud i 2015

Nye tal bekræfter investeringsdykket i Nordsøen i år

Statoil lukker oliefelt to år før tid

Oliejagt i Nordsøen er næsten ophørt