Det norske bagmandspoliti, Økokrim, har indledt en undersøgelse af Statoil for massiv korruption i Angola. Det skriver Dagens Næringsliv.

Der er tale om såkaldte forundersøgelser og ikke en decideret efterforskning.

Undersøgelsen er startet for at afdække, hvad de 715 mio. norske kroner, Statoil har udbetalt som "sociale bidrag" til det statsejede angolanske olieselskab Sonangol, er gået til.

Blandt andet er der gået 420 mio. norske kroner til et forsknings- og teknologicenter, der ifølge Dagens Næringsliv ikke eksisterer på andet end papir.

"Vi har lagt vægt på at være åbne og fyldestgørende i vores information til Olje- og energidepartementet. Vores udbetalinger til sociale formål i Angola er gjort i overensstemmelse med antikorruptionslovningen," skriver Statoil i et svar til det norske medie.

Olieselskabet skriver der ud over, at det frivilligt har informeret Økokrim om sagen.

Pengene er faldet i forbindelse med, at Statoil i 2011 gav 12 mia. norske kroner for fem olielicenser ud for Angolas kyst. Små fem milliarder blev betalt til en post kaldet "signaturbonus", og fra denne post er støtten til centret taget.

Angola er et af verdens mest korrupte lande. Landet ligger som nummer 161 ud ad 175 lande på Transparency Internationals liste over korrupte lande i verden.

Statoil: Markedet tidligst i balance om et halvt år

Lave oliepriser har ramt Statoil hårdt i 2015

Statoil køber sig ind i Uruguay

Topchef i hollandsk offshorekæmpe i forlig om bestikkelse