I de kommende år vil markedet for nedtagning og oprydning efter gamle olieplatforme i Nordsøen boome.

Flere rapporter peger på, at der alene på den britiske sokkel, som er den største og mest modne, vil være et marked for dekommission på op til 180 mia. kr. i de kommende år. Det vil give et helt nyt marked for offshoreselskaber, som ellers primært har tjent penge på at sætte olieinstallationer op.

Det er dog ikke kun i Storbritannien, at der er et stort marked for olieoprydning. Også Norge står til at skulle tage en række anlæg ned i de næste år, hvilket giver enorme muligheder for branchen - også uden for norsk farvand.

Oonagh Werngren, operationschef i den britiske olie- og gasindustri udtaler til Scottishenergynews.com, at man sammen med flere operatører i Norge har analyseret potentialet og har fundet, at der en lang række oliefaciliteter, som med stor sandsynlighed skal rives ned frem mod 2024.

“Det norske Petroleumsdirektorat vurderer, at dekommissioneringsudgifter i denne periode kan løbe op i 12,5 mia. pund (ca. 120 mia. kr., red.), og det repræsenterer en betydelig voksende forretning i sektoren," udtaler Oonagh Werngren, som påpeger, at der ifølge Oil & Gas UK er 23 større dekommissioneringsprojekter i Norge.

Nordsøen kan miste 150 platforme over ti år  

Olielobby advarer mod fremskyndet Nordsø-oprydning  

Dansk oliecenter: Vi skal øve os på nedlukning i udlandet