Det Kjell Inge Røkke-kontrollerede norske olieselskab ASA, der er partner med bl.a. Maersk Oil i Norges gigantiske Johan Sverdrup-felt, har reduceret de forventede omkostninger til udbygningen af feltet til 160-190 milliarder norske kroner. Samtidig forventer Det norske olieselskab en yderligere reduktion på længere sigt i de samlede omkostningerne til udbygningen af Johan Sverdrup-feltet.

Det oplyser ASA på sin årlige kapitalmarkedsdag mandag i Oslo.

Partnerne i Johan Sverdrup-feltet, der er Norges hidtil største industriprojekt, vurderede for knap et år siden, at de samlede omkostninger til udbygningen af feltet ville ligge i niveauet 170-220 milliarder norske kroner.

Statoil er den største operatør på Johan Sverdrup med en andel på 40 procent, mens svenske Lundin Petroleums ejerandel udgør 22,6 procent, Petoro godt 17,3 procent, Det norske olieselskab godt 11,5 procent, mens Maersk ejer godt 8,4 procent at det store og lovende olie- og gasfelt.

Ifølge ASA vurderes første fase af Sverdrup-udbygningen at koste 108,5 milliarder norske kroner, hvilket også er en reduktion i forhold til tidligere estimater.

Adm. direktør i ASA, Karl Johnny Hersvik, sagde på kapitalmarkedsdagen, at olieselskabet har haft en stærk vækst gennem de 10 år, selskabet har eksisteret. Selskabet har iværksat et omfattende forbedringsprogram med en målsætning om at forbedre sin konkurrenceevne og for at kunne gå ind i udbygning af felter med en oliepris på under 40 dollar per tønde.

Partnerne i Johan Sverdrup-feltet planlægger opstart i 2019 med en produktion på mellem 315.000 til 380.000 tønder olie om dagen.

Statoil i milliardopkøb i svensk Johan Sverdrup-partner

Oliedirektoratet: Tre års dødvande i norsk olieindustri  

Blot et nyt norsk oliefelt er nu rentabelt