ShippingWatch

Oljefondet uddyber sin beslutning om at sælge ud af olie

Norges centralbank, som står bag Oljefondet, uddyber nu sin beslutning om at sælge ud af sine olie- og gasaktier over for norske medier og i et nyt notat. Beslutningen skal dog først godkendes af de norske politikere.

Oljefondet, som investerer pengene fra det norske olieeventyr, sætter nu flere ord på sin opsigtsvækkende beslutning om en exit fra olie.

For to uger siden meldte fonden ud, at den havde bedt staten om lov til at sælge ud af sine aktier i olie- og gasselskaber.

Dengang lød forklaringen, at Norges økonomi er for eksponeret mod fald i olieprisen, som er styrtdykket siden højdepunktet i 2014.

Nu uddyber fonden som er styret af centralbanken Norges Bank, så sin beslutning over for de norske medier. Fonden har samtidig udsendt et diskussionsnotat, hvor den går i dybden med bevæggrundene.

Til E24.no siger fondens leder, Yngve Slyngstad, at Norge gradvist har placeret flere af sine investeringer i olie. Derfor er det nu på tide at skrue ned for eksponeringen ved at sælge fondens olie- og gasaktier, som løber op i 300 mia. norske kr.

Han understreger, at beslutningen ikke betyder, at fonden har mistet tilliden til oliebranchen.

"Oliesektoren og olieselskaber vil være med os i mange årtier. Spørgsmålet er, om det er risikoreducerende for Norge som nation at sælge os ud af branchen, fordi vi jo har en økonomi, som er sårbar for olieprischok, som vi tydeligt så det i efteråret 2014 og gennem hele 2015," siger han til det norske erhvervsmedie.

Foruden investeringerne i Oljefondet ejer den norske stat også majoriteten i olieselskabet Statoil.

Hvis de norske politikere giver Oljefondet lov til at sælge ud af sine olieaktier, så vil det tage omkring tre til fem år, skriver E24.

Her er Oljefondets største investeringer i olie

Norges hovedrige oliefond vil ud af olie

Rapport: Norge bør sælge ud af sine olieaktier

Forsiden lige nu

Norsk rederchef bliver søfartsrådgiver i FN

Sturla Henriksen, afgående direktør for Norges Rederiforbund, får nyt job i FN fra årsskiftet. Her skal han være med til at styrke samarbejdet mellem erhvervslivet og myndighederne.

Tilsyn efterforsker dødsulykke på Maersk-rig

De norske myndigheder har åbnet en officiel undersøgelser af dødsulykken på Maersk Interceptor. En person omkom i sidste uge under ulykken på riggen, som er ejet af Maersk Drilling.

Seneste Offshore

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere