ShippingWatch

Oslo Havn bliver anklaget for social dumping

Det er social dumping, når Oslo Havn tillader lavtlønnede søfolk at losse skibe, mener havnearbejdernes fagforening International Transport Workers Federation.

Foto: Oslo Havn.

Oslo Havn får hård kritik fra havnearbejdernes internationale fagforening, som er utilfredse med havnens brug af billig arbejdskraft.

Ifølge International Transport Workers Federation (ITF) tillader havnen, at underbetalte søfolk og ikke havnearbejdere losser skibe.

Dermed stjæler lavtlønnede søfolk opgaver fra de norske havnearbejdere, påpeger fagforeningen over for FriFagbevegelse.

Derfor har ITF nu besluttet at kategorisere havnen som en såkaldt bekvemmelighedshavn, fordi brugen af skibenes besætning til at lodse lasten overtræder FN's arbejdsmarkedskonvention ILO.

Ledelsen i Oslo Havn afviser dog, at man bryder konventionen. Havnen mener heller ikke, at man overtræder sin samarbejdsaftale med den lokale fagforening, Oslo Bryggearbeideres Forening.

En udmelding som vækker vrede hos havnearbejderne.

"Det værste er, at de jo bare blæser på det. Det virker som om, at havneledelsen er ligeglad. Det er ikke lige vilkår, når vi skal konkurrere med lavtlønnet skibsbesætning," siger Roar Langaard, vicechef i Oslo Bryggesarbeideres Forening, til FriFagbevegelse.

En lignende konflikt fandt sted i Aarhus Havn sidste år, hvor ITF anklagede rederiet Unifeeder for at bruge søfolk til surringsopgaver, som normalt er forbeholdt havnearbejderne.

Unifeeder om havneaktion: Vi bliver taget som gidsel

Havnearbejdere varsler stor aktion mod Unifeeder

Græske søfolk forlænger strejke over skattevilkår

 

Forsiden lige nu

Topchef har forvandlet ny og aggressiv spiller i søforsikring

Forsikringshuset Neon, som har hentet flere medarbejdere i Lavaretus til et nyt dansk kontor, kæmpede for overlevelse for få år siden. En strategisk overhaling betyder, at man nu indleder en offensiv på markedet for søforsikring med kontorer i København og Genova.

Seneste Havne

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere