Orkanen Harvey har lammet de amerikanske raffinaderier i Golfkysten, og det vil få fragten af benzin fra Europa over Atlanterhavet til at stige.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Næsten en fjerdedel af USA's brændstofproduktion blev slået ud, siden Harvey fredag begyndte at hærge ​​staten Texas, hvor flere store raffinaderier er placeret samt vigtige havne.

Det har fået tradere til foreløbig at booke næsten 40 tankskibe - svarende til ca. 1,5 millioner tons benzin - i den næste uge til at transportere benzin på den transatlantiske rute fra Europa til destinationer som New York, Mexico og Brasilien.

Til sammenligning bliver der normalt i gennemsnit transporteret ca. 500.000 tons benzin eksporteret hver uge fra Europa til USA og Latinamerika, skriver Reuters.

Den manglende amerikanske forsyning forventes at lede til kraftige stigninger i benzin- og dieselpriser i både USA og Europa i de kommende uger.

Endvidere er fragtpriserne mellem Europa og USA for et 37.000 tons produkttankskib fordoblet i løbet af den sidste uge til omkring 16.000 dollars (svarende til 100.000 kr.) om dagen, ifølge fragtmæglere.

Taber pusten

Harvey ser dog ud til at have mistet noget af pusten torsdag morgen. Tidligere blev den kategoriseret som en tropisk storm, men er nu blevet nedgraderet til et tropisk lavtryk og ramte i nat dansk tid delstaten Louisiana med vindstyrker op til 55 kilometer i timen.

Det oplyser USA' nationale orkancenter (NHC) ifølge Reuters.

Mens Harvey har mistet pusten, så kæmper myndighederne i det sydøstlige Texas og dele af Louisiana stadig med katastrofale oversvømmelser.

Ifølge det Miami-baserede orkancenter er risikoen for store nedbørsmængder drevet over.

"Men de katastrofale og livstruende oversvømmelser fortsætter i og omkring Houston, Beaumont/Port Arthur og østpå mod det sydvestlige Louisiana resten af ugen," siger en talsmand for NHC.

Den tropiske storm har forårsaget historiske oversvømmelser og ødelæggelser i Houston, Texas. Her ankom Harvey op til weekenden. Med sig havde den en mængde regn, der svarer til et helt års nedbør.

Også Louisiana ventes at blive hårdt ramt af regn, inden Harvey når videre til Arkansas, Tennessee og Missouri, hvor der også kan komme oversvømmelser.

Artiklen er opdateret torsdag morgen.

Port Houston holdes lukket af orkanen Harvey

Orkanen Harvey sender rater i produkttank til vejrs

Orkanen Harvey lukker USA's næststørste havn